Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Antagonist biedt twee manieren om je e-mail op te halen: POP en IMAP. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail wordt gedownload van de mailserver en bijIMAP de mail juist op de server blijft staan.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan jou. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

Voor- en nadelen

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je op kunt slaan gelijk is aan de capaciteit van je computer. Maar het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma’s zal voor problemen zorgen. Bovendien zal je al je e-mail kwijtraken als je computer crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van je webruimte bij Antagonist.

Richtlijnen

Het is volledig aan jou welk protocol je wilt gebruiken. Hieronder volgen enkele richtlijnen:

  • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken zal voor problemen kunnen zorgen;
  • Gebruik IMAP als je je e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen;
  • Als je meerdere programma’s wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP;
  • Webmail werkt met IMAP. Gebruik je je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan IMAP;
  • Sommige programma’s bieden de optie om bij het gebruik van POP de e-mail op de server te laten staan. Als je dit gebruikt, overweeg dan IMAP.